top of page

Pozitif HPV-DNA testi ve anormal smear sonuçlarının yönetimi

Güncelleme tarihi: 5 Tem 2022

Bu tarama testleri pozitif geldiğinde, hastalar genelde bunu yanlış yorumlayıp ,çok kaygılanıp , kanser olduklarını düşünmektedirler. Hayır, bu sonuçlar bize sadece hangi hastalarda rahim ağzında hangi olasılıkla sıkıntı olabileceğini bize söyler.



Rahim ağzı kanser taraması yapılan hastaların büyük çoğunluğunda sonuç negatif yani HPV virüs yok olarak geliyor ve mevcut tarama programına göre 5 sene sonra kontrol yapmak yeterli oluyor.


Sonuç anormal gelenlerde ise hangi HPV tipinin pozitif geldiği önem taşıyor.

Çünkü 100'ün üzerinde HPV tipi var ama bizim için önemli olanlar sadece kanser ile ilişkili olan yüksek riskli tiplerdir. Bunların içinden kanserlerin %70’i ile ilişkili olan HPV 16 ve 18 tipidir.

Ve bu iki tipten biri pozitif gelmişse eş zamanlı aynı örnekten bakılan smear yani sitoloji sonucu normal olsa bile Jinekolojik onkoloji uzmanı veya bu konularda deneyimli bir kadın doğum uzmanı tarafından Kolposkopi ile rahim ağzının detaylı muaynesinin yapılması gerekir.


HPV 16 veya 18 tipleri en önemli tipler fakat bunların dışında ki yüksek riskli HPV tiplerinden biri pozitifse, bu taktirde smear sonucu önem taşıyor. eğer eş zamanlı alınmış olan smear incelemesinde hücrelerde anormal bir bozulma tespit edilmediyse 1 sene sonra tarama testi tekrarlanıyor.


Fakat eğer smear sonucu ASCUS, LSİL, HSİL, AGC, ASC-H gibi her biri rahim ağzında ki farklı şiddetteki anormal hücre etkilenmesi durumlarını tarifleyen sıkıntılar varsa bu takdirde yine kolposkopik inceleme ve biyopsi yapılması gerekmektedir.

Bu tarama testleri pozitif geldiğinde, hastalar genelde bunu yanlış yorumlayıp ,çok kaygılanıp , kanser olduklarını düşünmektedirler. Hayır, bu sonuçlar bize sadece hangi hastalarda rahim ağzında hangi olasılıkla sıkıntı olabileceğini bize söyler. Bu sayede bu pozitif çıkan hastaların rahim ağzını daha detaylı olarak kolposkopik muayne ve biyopsi işlemi inceliyoruz.


Smear sonuçlarının içerisinde daha şiddetli bozulmaları tarifleyen HSİL veya ASC-H ile HPV analizinde 16 veya 18 birlikteliği varsa, daha yüksek olasılıkla rahim ağzında patoloji çıkabildiği için kolposkopik biyopsi işlemi yapılmadan, hem tanı hemde tedavi işlemi olan LEEP konizasyon işlemi uygulanabilmektedir.


LEEP konizasyon işlemi rahim ağzının bir kısmının ameliyathanede alınma işlemidir.


biyopsi ile teyit edilmeden bu şekilde direkt rahim ağzı alınma ameliyatı daha çok 25yaş üstünde ve gebelik planı olmayan hastalarda tercih edilen bir yöntemdir. Genellikle öncesinde kolposkopi ile rahim ağzının detaylı muaynesinin yapılması daha yaygın kabul görmüş bir yaklaşımdır.




59 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page