top of page

Kolposkopi muaynesi nasıl yapılır.

drmehmetbayrak

Güncelleme tarihi: 23 Oca 2021

Kolposkopi vajina ve rahim ağzını daha detaylı görmemizi sağlayan, ışıklı bir büyüteç vazifesi gören bir alettir.


Kolposkopi muaynesi yine jinekolojik muayne masasında, spekulum dediğimiz alet vajinaya yerleştirildikten sonra rahimağzı görünür hale gelir. Asetik asit denilen sıvı yardımıyla rahim ağzı ıslatılır ve 2-3 dakika beklenir. sadece bu aşamada sıvı asidik olduğu için hafif bir yanma hissi yaratabilir.

Bu sıvı rahim ağzı ile etkileşime girdikten sonra, HPV virüsü ile enfekte olmuş kontrolsüz çoğalan bölgeler daha beyaz görünürek ASETOWHİTE dediğimiz biyopsi alacağımız noktaları tespit etmemizi sağlıyor.

Yine farklı etkilenme düzeyine göre, tıbbi terminolojide kullandığımız punktuasyon, mozaizm, atipik damarlanma alanları gözlenebilmekte ve bütün bu şüpheli alanlardan biyopsi alınmaktadır.

Biyopsi alanları milimetrik boyutlarda olduğu ve rahim ağzı ağrı duyusu sinirleri açısından görece zayıf bir bölge olduğu için bu işlem esnasında hissedilen ağrı şiddeti çok çok hafiftir.

Alınan biyopsi örnekleri patoloji doktoru tarafından mikroskop altında incelendikten sonra sonuç raporlanmaktadır.

Sonraki doktor kontrolünüzde bu yeni kolposkopik biyopsi sonuçları daha önce alınan smear sonuçları , yaşınız , ilerde ki gebelik planınız ile kombine edilip , takip mi yoksa LEEP konizasyon dediğimiz rahim ağzının bir kısmının alınması ameliyatımı yapılacağına karar veriliyor.


Bu aşamada biyopsi raporlarında karşılaşılan sonuçlar CIN 1, CIN2 ve CIN 3 şeklinde oluyor. Bazen farklı bir sınıflama şeklinde LSIL , ya da HSIL şeklinde sonuçlar da olabiliyor. bunların hepsi kanser öncesi lezyonlardır. bu kanser öncesi lezyonlardan kansere dönüşüm o anki lezyonun şiddetine göre değişmekle beraber yıllar almaktadır.

bu aşamada biyopsi raporlarında Direkt kansere dönüşmüş durumlarla da karşılaşabiliyoruz fakat bu oran %1 in altında, yani çok düşük bir olasılıktır.


CIN-I ve lsil aynı hafif durumu karşılamaktadır ve HPV virüsünün nihai olarak, hafif düzeyde hücresel bozulma yarattığı anlamına gelmektedir.

eğer daha eski yani 1 yıl öncesinden de buna benzer bir patoloji yoksa yani tekrarlayan bir durum değilse sadece takip edilir.

bu takipte genellikle herhangi bir ilaç uygulanmıyor çünkü bu virüsün ortadan kalkmasını sağlayacak, etkinliği kanıtlanmış herhangi bir ilaç tedavisi ne yazık ki yok. Vücudun bağışıklık sistemi genelikle 1-2 sene içerisinde virüsu ortadan kaldırıyor ve bir sene sonra kontrol smear ve hpv testi yapılıyor.

Bu süre içerisinde sebze ve meyveden zengin beslenme dışında bağışıklık güçlendirici ilaçların ekstra bir faydası olmuyor.


Biyopsi sonucu CIN 2 olarak raporlandığında ise hastanın yaşı gebelik beklentisi gibi durumlar önem kazanmaktadır. her hasta özelinde kişiselleştirilip hastanın durumuna göre takip veya tedavi uygulanabiliyor.


CIN-3 durumunda ise LEEP veya konizasyon işlemi dediğimiz rahim ağzının bir kısmının alınması ameliyatının yapılması gerekmektedir.



334 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page