top of page

Myom : Ne yapmalı?

Myom, diğer bir adıyla rahim yumruları, rahim duvarının kas tabakasından köken alan, iyi huylu olan tümörlerdir. Kas duvarı içerisinde ki bir hücre grubunun kontrolsüz, organize olmayan şekilde, büyüyerek yumru oluşturması şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Çok yaygın bir durumdur, üreme çağında neredeyse her iki kadından birinde myom saptanabilmektedir.Küçük, milimetrik boyutlarda olabileceği gibi 20cm üzerine çıkan çok büyük boyutlara da ulaşabilmektedir.

Tabii muaynede yaygın olarak saptansa da myom varlığı her zaman bir belirtiye yol açmayabiliyor. Myom belirtileri, rahim duvarında yerleştiği rahim kısmına, boyutuna göre değişkenlik göstermektedir. Çok büyük boyutlara ulaşıp karın dışından ele gelerek şişkinlik ve kasık bölgesinde ağrıya yol açabildiği gibi rahim iç zarının altına yerleşen myomlarda düzensiz yoğun adet kanamalarına yol açabilmektedir.

Ayrıca idrar torbasına bası yaparak sık idrara çıkma ya da nadiren idrar yapamama gibi sıkıntılar yaratabilir. Ya da bazı durumlarda gebelik oluşumunu engelleme ya da oluşmuş gebeliklerde yerleştiği yere göre, düşük gibi problemlere yol açabilmektedir.


Peki Her myomu ameliyat etmek gerekir mi?

Küçük boyutlarda olan ve herhangi bir yakınmaya yol açmayan myomlarda tedaviye gerek yoktur. Belli aralıklarla büyüme açısından takip etmek yeterlidir. Menopoz çağına yakın olan kadınlarda , menopoz döneminde myom boyutları çoğunlukla gerilediği için hafif yakınması olan hastalarda bile uygun durumlarda ameliyat dışı tedavilerde seçenek olarak bulunmaktadır.

Myomları ilaçlar sadece geçici olarak baskılarken myomu ortadan kaldıran yöntem ise ameliyat ile çıkartılmasıdır.


Myomlarda cerrahi tedavi yöntemleri

Myomektomi dediğimiz rahimden myom çıkartılması ameliyatı myom yerleşimi , sayısı ve boyutuna göre her hasta özelinde kişiselleştirilerek açık veya laparoskopik (kapalı ) yöntemle myomektomi ameliyatı uygulanabilmektedir. Ayrıca rahim iç zarına yakın submukoz myomlarda Histeroskopi dediğimiz vajinal kanaldan kameralı sistem yerleştirilerekte myomektomi ameliyatı yapılabilmektedir.

Tabii hangi yöntemin seçileceğine her hastanın muayne bulgularına, myom yerleşim yerine göre myomun ultrasound görünümüne ve büyüme hızı gibi birçok faktörü hesaba katarak dikkatli karar verilmesi gerekmektedir.

Myomlar iyi huyludar ama 7 yıl içerisinde hastaların yarısında tekrarlama riski taşımaktadır. Kötü huylu olan ve uzak yerlere sıçrama riski taşıyan rahim düz kas kanserinin ismi ise leiomyosarkomdur. Myom beklentisi ve ön tanısıyla ameliyat edilen hastalarda nihai patoloji tanısı olarak kanser çıkma riski vardır fakat bu risk binde 5 gibi çok düşük oranlardadır.

40 yaş üstünde çocuk planı olmayanlarda yumurtalık korunarak myom ile beraber rahim alınma ameliyatı yani histerektomi de bazı hastalarda daha kesin uygun bir tedavi seçeneği olabilmektedir. Diğer bütün durumlarda rahmin korunarak sadece myom alınması daha uygundur.

Ama tabi ister ilaç tedavisi olsun ister ameliyatın açık ya da kapalı olması kararı olsun, her hastanın muayne bulguları, bütün risk faktörleri ve beklentilerine göre kişiselleştirerek buna uygun tedavileri uygulamaktadır.


Doç.Dr.Mehmet Bayrak

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı


211 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page