İnfrared Kamera Teknolojisi ile Sentinel Lenf Nodu Tespiti
Rahim kanserleri ameliyatlarında (Endometrium kanseri, Serviks kanseri) İnfrared kamera teknolojisi ile Sentinel lenf nodu evreleme yöntemi, hastalarda en az risk ile maksimum fayda sağlıyor.
Geleneksel olarak rahim kanserleri ameliyatlarında; Rahim alınması dışında kanserin rahim dışına sıçrayıp sıçramadığının tespiti için karın içerisinde ana damarlar etrafındaki bütün lenf bezleri çıkartılır. Hala birçok merkezde tecrübeye göre açık veya laparoskopik dediğimiz yöntem ile rahim kanserleri ameliyatlarında, karın içerisinde ki lenf bezlerinin çoğunluğu çıkartılmaktadır. Bu yöntem, ameliyat süresini çok uzatmakta olup, birçok komplikasyon riskini beraberinde getirmektedir. Aynı zamanda bu yöntem uzun vadede hastaların bacaklarında ciddi ve kalıcı da olan ödem riskini çok artırmaktadır.
Sentinel lenf nodu yaklaşımında ise rahim ağzından ilaç verilerek kanserli dokunun ilk sıçradığı lenf bezi laparoskopik (kapalı) infrared kamera sistemi ile nokta atışı tespit edilerek sadece sorunlu lenf bezleri çıkartılır. Bu sayede komplikasyon riski minimuma düşürülmekte ve uzun vadede lenfödem denilen bacak şişkinliği daha az ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda hastalar çok hızlı bir şekilde gündelik hayatlarına dönebilmektedirler.
Rahim kanserlerinde (Endometrium kanseri) Sentinel lenf nodu yöntemi günümüzde uluslararası en gelişkin sağlık merkezlerinde standart uygulama haline gelmiştir. Türkiye’de ise sayılı merkezde uygulanmaktadır. Bu yöntemin uygulanabilmesi için üç anahtar faktör gereklidir. Bir tanesi teknolojik altyapı, ikincisi Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi uzmanının tecrübesi, üçüncüsü uygun Patolojik değerlendirmenin olmasıdır.
Uzun süreli tecrübemiz ve Özel Jimer Hastanesinin teknolojik altyapı yatırımı sayesinde Bursa’da ilk kez ve sadece Jimer hastanesinde, en gelişkin uluslararası merkezler ile eşdeğer düzeyde, rahim kanseri ameliyatlarında hastalarımıza bu yöntemi kullanmaya başladık.
Commentaires