top of page

LEEP veya Konizasyon (Rahim ağzının bir kısmının alınması ameliyatı)

Güncelleme tarihi: 25 Oca 2021


Rahim ağzının bir kısmının alınması işlemi olan Konizasyon; LEEP denilen sıcak ya da geleneksel bistüri ile uygulanan soğuk konizasyon şeklinde uygulanmaktadır.

bu işlem daha önce ki biyopsi işlemlerinden farklı olarak anestezi altında ameliyathane koşullarında uygulanıyor.


Anestezi altında uygulandığı için hastanın herhangi bir ağrı hissetmediği genellikle günübirlik hastane yatışı gerektiren kısa süreli 10ile 20dk arası süren bir ameliyattır.

Bu ameliyat sonrası birkaç gün lekelenme düzeyinde kanamalar olabiliyor. Adet kanamasından daha yoğun taze kanama olmadıkça telaşlanmaya gerek yoktur. Ameliyat sonrası 4ile 6 hafta cinsel ilişkiden kaçınmayı önermekteyiz.

Bu işlem hastanın ilerde ki gebelik oluşumuna bir engel teşkil etmez fakat gebelikte erken doğum riskini artırabileceğini bildiren çeşitli çalışmalar olması nedeniyle yine de dikkatli karar vermek gerekir.


Farklı bir konuya daha değinmek gerekiyor bu aşamada. Aile planlanmasını yapmış , gebelik beklentisi olmayan bazı hastaların rahim ağzı alınması ameliyatı yerine hatta bazen takip uyguladığımız cın1 gibi durumda direkt rahim alınma ameliyatı talebinde bulunabiliyorlar.

Rahim alınması ya da tıbbi terminolojide histerektomi ameliyatı karın içerisinden yapılan ve rahim ağzı alınma ameliyatına göre daha fazla komplikasyon risklerini barındırabilen görece daha ağır bir işlemdir.


Rahim ağzında, kansere dönüşmemiş lezyonlarda yani cın2,cın3 gibi tanılarda leep veya konizasyon uygulanmadan direkt rahim alınması uygun bir yaklaşım değildir.


LEEP veya konizasyon işlemi serviksin kanser öncesi lezyonlarında yeterli bir tedavi şeklidir ancak adenokarsinoma insitu dediğimiz durumlarda rahim alınma ameliyatı uygulanmakta fakat öncesinde yine ilerlemiş kanserin olup olmadığının tespiti için konizasyon işlemi yapıldıktan sonra bu rahim alınma ameliyatı yani histerektomi yapılır.


Buna ek olarak daha öncesinde konizasyon işlemi yapılmış hastalarda tekrar sıkıntı ortaya çıktığında, tekrar konizasyon işlemi ancak teknik olarak uygulamak mümkün değilse, histerektomi bu gibi durumlarda zorunlu olarak uygulanır. Fakat her zaman hastanın gebelik beklentileri ve yaş gibi durumlar gözönüne alınarak hasta ile konuşulup buna uygun tedavi uygulanır.


LEEP konizasyon işlemi sonrası alınan doku yine patoloji doktoru tarafından değerlendiriliyor ve kansere dönüşmüş alan yoksa bu ameliyat cın2 ve 3 durumlarının tedavisi için yeterli olmaktadır. Fakat sonrasında düzenli aralıklarla takibi ihmal etmemek gerekmektedir. genellikle lezyonun şiddetine göre değişmekle beraber ilk smear muaynesi 6ay sonrasında yapılır, sonrasında ise senelik smear alınır.


Nihai olarak bu işlemlerin tümü, tedavisi radikal histerektomi, kemoterapi ve radyoterapi gibi ağır tedavileri gerektiren rahim ağzı kanserine gidişi engellemek için yapılmaktadır.

Yumurtalık kanserinde ya da rahimkanserinde erken tanı olanağı yokken rahim ağzı kanserinde ise kansere dönüşmeden tanı koyup tedavi etmek çok basit testlerle mümkündür

Bu yüzden Lütfen “HAREKETE GEÇ , GEÇ KALMADAN” diyorum. Smear testi yaptırın lütfen.



1.185 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page