top of page

Rahim kanseri belirtileri nedir?

drmehmetbayrak

Rahim kanseri rahim duvarının iç yapısını örten endometrium tabakasından köken alan kanserdir. Endometrium tabakası her ay gebeliğe hazırlanmak için kalınlaşan ve gebelik oluşmadığında her ay adet kanaması şeklinde dökülen dinamik rahim duvarı yapısıdır.

Rahim kanserinin (Endometrium kanseri) Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki tipi vardır. Tip 1 olarak adlandırılan Endometrioid kanseri daha sık gözüken ve çoğunlukla obezite, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, infertilite gibi risk faktörleri ile ilişkili olan tipidir. Tip 2 (Non-Endometrioid) ise daha az sıklıkta karşılaşılan ve Seröz, Berrak hücreli, undiferransiye gibi histolojik tipleri olan daha agresif seyirli olan tiptir.

Genellikle menopoz sonrası ortaya çıkmaktadır fakat obezite, hiç doğum yapmamış olmak gibi rahim duvarının yoğun estrojen maruziyetine kaldığı durumlarda daha erken yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. En sık belirti menopoz sonrası yaşlarda menopoz sonrası kanama (post-menopozal kanama) şeklinde kendini göstermektedir. Menopoz sonrası kanama her zaman kanser ile ilişkili olmasa da hatta sadece %10 luk kısmı kanser ile ilişkili iken menopoz sonrası olan herhangi bir kanamanın ciddiye alınıp doktora başvurulması gerekmektedir. Menopoz öncesi dönemlerde rahim kanseri kendini yine düzensiz , yoğun adet kanamaları ile belirti vermektedir. Her ne kadar bu dönemde myom, polip, yumurtalık kistleri, hormonal düzensizlik gibi nedenlerde düzensiz yoğun kanamaya yol açsada bu tarz düzensizliklerde detaylı araştırma yapmak gerekmektedir. Özellikle 40 yaşından sonra olan düzensiz, yoğun kanamalarda öncelikle kanserin olup olmadığını ortaya koyabilmek için doktor muaynesi ile rahim ağzının sonrasında ultrasound muaynesi ile rahim duvarı ve yumurtalıkların kontrol edilmesi gerekmektedir. Gereğinde ise rahim duvarından Endometrial biyopsi (PC, FC) yapılması gerekebilmektedir.

Biyopsi sonrası rahim kanseri patoloji doktoru tarafından yapılan patolojik incelemede rahim kanseri tanısı rapor edilirse sonra ki aşamada kanserin histolojik tipine göre Ultrasound veya MR görüntüleme ile rahim duvarındaki invazyon derinliği ve gereğinde tomografi ve PET/BT gibi görüntüleme yöntemleri ile uzak metastaz olup olmadığı araştırılır.

Rahim kanserinin öncelikli tedavisi ameliyattır. Ameliyat için öncelikli tercih edilen yöntem ise kapalı yöntemle (Laparoskopik Histerektomi) rahim ve yumurtalıkların alınması ve ameliyat sırasında boyama teknikleri ile saptanan sentinel lenf bezlerinin alınması işlemidir. Kanserin histolojik tipine ve ameliyat içerisinde ki bulgulara göre anadamarlar etrafında ki lenf nodları böbrekler seviyesine kadar çıkartılabilmektedir.

Ameliyat sonrasında alınan bütün doku örnekleri detaylı inceleme için patoloji doktoruna yönlendirilmekte ve yapılan incelemede ki bulgulara göre bazen radyoterapi veya kemoterapi ek olarak tedavide kullanılabilmektedir.

Birçok faktör kanserin nüksü ile ilişkili olsa da her hastaya uygun tedavi ve ameliyat teknikleri kanserin nüks oranı azaltılabilmektedir. Bu yüzden tedavinin; Her hastanın bulgularına ve kişisel risk faktörlerine göre yapılandıran deneyimli bir Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi uzmanı tarafından yapılması her zaman daha uygundur.

Lütfen herhangi bir yakınmanız olmasa da düzenli yıllık jinekolojik muaynelerinizi aksatmayın! Her zaman en iyi sonuçlar erken evrede yakalanan kanserlerde sağlanabilmektedir.

Sağlıcakla kalın.



106 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page