top of page

Rahim ağzı kanseri taraması için Smear ve HPV testi nasıl yapılır

Güncelleme tarihi: 5 Tem 2022

Kadınlar açısından çok fazla kaygı uyandıran ve gereksiz bir şekilde kaçınmalarına neden olan jinekolojik muayne ve smear örneği alma işlemi aslında çok basit,ağrısız ve kısa süren bir uygulamadır.



Rahim ağzı kanseri taraması için Smear testi ve son yıllarda artık yaygın yapılan HPV testi de aynı şekilde aynı örnekten bakılmaktadır.

Smear testinde, rahim ağzına incecik basit bir fırça ile dokunularak o bölgeden toplanan hücreler mikroskop altında inceleniyor. Bu sayede anormal hücre gruplarının olup olmadığına bakılıyor.

HPV testinde ise yine aynı örnekten yüksek riskli HPV virüsünün olup olmadığı araştırılıyor.


“Ülkemizde kanser tarama merkezleri yani KETEM birimlerinde 30-65 yaş arası kadınlara, 5 yılda bir ücretsiz olarak, rahimağzı kanser taraması yapılmaktadir.

Ayrıca 21yaş üstünde cinsel aktif olan bütün kadınlar, kadın doğum polikliniklerine başvurarak sigorta kapsamında herhangi bir ücret ödemeden rahim ağzı kanseri taraması için smear testini yaptırabilirler.”



Kadınlar açısından çok fazla kaygı uyandıran ve gereksiz bir şekilde kaçınmalarına neden olan jinekolojik muayne ve smear örneği alma işlemi aslında çok basit,ağrısız ve kısa süren bir uygulamadır.


Litotomi masası dediğimiz bacakların aralanmasını kolaylaştıran jinekolojik muayne masasında hasta hazırlandıktan sonra spekulum dediğimiz iki taraflı kaşığa benzer küçük bir alet vajinaya yerleştiriliyor.


Kaygı uyandıran da işte bu spekulumun yerleştirilmesi işlemi oluyor. Aslında bu kaygının yarattığı gerilim, kasların kasılmasına neden olduğu için bir nevi bu kaygının kendisi ağrıya neden oluyor. İşlemin kendisi ise herhangi bir ağrıya neden olmuyor.


Rahim ağzı, cinsel ilişkiye girilen bölge olan vajina ile karnın içerisinde olan rahim arasında bir bariyer görevi görür. mikropların yukarı çıkmasını engelleyerek rahmin steril kalmasını sağlar aynı zamanda gebelikte bebeğin rahim içerisinde güvenle kalmasını sağlayan bir kapı görevi görür.


spekulum aleti vajina içerisine yerleştiriliyor ve bu sayede rahim ağzı çıplak gözle görülebilir hale geliyor.

resim fırçasına benzer küçük bir fırça ile rahim ağzına dokunularak örnek alınıyor.

KETEM ve Aile Hekimlerinde alınan örnekler belli merkezlerde toplanıp inceleniyor. Önce örnekten yüksek riskli HPV virüsü olup olmadığına bakılıyor varsa bunun hangi tip olduğuna bakılıyor ve akabinde HPV testi pozitif olan örnekler, patololoji uzmanları tarafından mikroskop altında inceleniyor ve hücrelerde kansere gidişat açısından risk taşıyan anormallik olup olmadığı ve bu anormal durumun derecesi tespit ediliyor.


HPV virüsü bulaştığı herkeste illa ki bir sıkıntıya yol açmıyor. Hatta çok az bir kısmında sıkıntılara yol açıyor. Bu yüzden virüsün varlığı yanında rahim ağzında hücrelerde anormal bir duruma yol açıp açmadığını da smear ile ortaya koymak gerekir.

30 yaş üstü kadınlarda genelikle HPV testi ve smear testine beraber bakılmaktadır.

Fakat 21 yaş 30yaş arası kadınlarda virüsün yaygınlığı daha fazla ve kendiliğinden geçme olasılığı daha sık olduğu için HPV testi yerine rahim ağzında ki hücrelerde anormal hücrelerin olup olmadığını değerlendiren geleneksel smear testi yeterli olmaktadır.


Unutulmaması gereken bir durum olumsuz sonuç olanlarda KETEM lerde sistemde kayıtlı iletişim numaralarından hastaya ulaşılırken, hastanelerde ise hastaların kendilerinin bu sonucu takip etmesi ve raporlandığında muayne olduğu kadın doğum doktoruna başvurması gerekmektedir.




458 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page