top of page

Sentinel Lenf Nodu Uygulaması

Rahim kanserlerinde, kanser hücreleri rahim dışında genellikle ilk anadamar etraflarını saran lenf bezlerine yayılım yapar.

Hastanın ameliyatı sırasında öncelikle rahim alınır (Histerektomi) ve tümör boyutu belli bir boyut ve derinliğe yerleşmişse ayrıca lenf bezleri alınır ve bu dokular ayrıntılı inceleme için patoloji doktoru tarafından değerlendirilir. Yapılan patolojik boyama ve incelemeler neticesinde kanserin evresi ortaya konulur ve sonuç olarak kemoterapi ve radyopterapi destek tedavileri alıp almayacağına karar verilir.

Fakat bir kısım hastada lenf bezlerine sıçrama olmadığı için sadece tanısal amaçlı olarak gereksiz alınmış oluyor. Günümüzde ne yazık ki lenf bezlerini ameliyatla almadan ve patolojik inceleme yapmadan öncesinde görüntüleme yöntemleri ile ortaya koyan bir teknoloji henüz gelişmemiştir. Pelvik ve paraaortik lenf bezlerinin tümünün alınması hem ameliyat süresini ciddi uzatmakta, bağırsak ve kan kaybı gibi sorunların daha sık oluşmasına neden olmakta hem de hastalarda uzun dönemde bacak ödemi gibi sıkıntıların ortaya daha sık çıkmasına neden olmaktadır.

Son 0n yılda kapalı rahim alınması ameliyatlarında rahim ağzına boya maddesi verilerek sadece rahim kanser dokularının ilk yerleştiği lenf bezinin saptanmasına yönelik uygulamalar geliştirilmektedir. Metilen mavisi, İndocyanine green (ICG) gibi boya maddeleri ile pelvik bölgede iki taraflı ilk lenf bezleri saptanıp , sadece bu lenf bezleri çıkartılıp incelenmektedir. Bu sayede bütün lenf bezlerinin alınması gerekliliği ortadan kalkmakta ve ameliyat sonrası hasta konforu artmaktadır. Fakat bu uygulamanın yapılabilmesi için Sentinel lenf nodu boyaması konusunda deneyimli Jinekolojik Onkoloji uzmanına ve patoloji doktoruna ihtiyaç vardır.

Kliniğimizde 1 yıldan uzun süren validasyon ve kalifikasyon süreci ile çok ciddi bir hazırlık ve deneyim birikimi sonrası bu yöntemi Bursa'da ilk kez hastanemizde hastalarımıza uygulamaya başladık. Bu sayede hastalarımızda sadece bilateral sentinel lenf nodu saptayarak hastalarımızın minimum risk ile maksimum etkinlikte kanser ameliyatı olmasını sağlamaktayız.

Dünya da sayılı iyi merkezlerde uygulanan bu yöntemi hastalarımıza sağlamış olmanın gururunu yaşıyoruz.


58 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page